Can I have a CP/M Console?

Everything about Andy Key's great Emulator MEMU
User avatar
Crazyboss
Site Admin
Posts: 227
Joined: 09 Aug 2012 21:45
Location: Sweden
Contact:

Can I have a CP/M Console?

Post by Crazyboss » 19 Oct 2015 21:28

Hi

Is there anyway to use CP/M in MEMU, I mean have a real console, like we have with the Rememorizer ?

I want to have the command prompt, and to use DIR and other Commands.

I also like to have access to the files on the Windows PC (I use MEMU in Windows). And would like to Modify files using a tool in CP/M

Is it possible?
//CLAUS - Webmaster at www.mtxworld.dk

User avatar
Dave
Posts: 740
Joined: 11 Aug 2012 18:16
Contact:

Re: Can I have a CP/M Console?

Post by Dave » 19 Oct 2015 22:26

Yes you can :-)

Can I plug Bill's MEMU launcher again?

It is really great for setting up MEMU exactly how you want it.

I have created a number of config files that I use with MEMU, for example, to start CP/M, it saves having to type (and remember) all of MEMU's command line switches

Regards
Dave

User avatar
Dave
Posts: 740
Joined: 11 Aug 2012 18:16
Contact:

Re: Can I have a CP/M Console?

Post by Dave » 19 Oct 2015 22:27

To modify the disks (images) in MEMU, use Andy's cpmcbfs / cpmtools

User avatar
AndyKey
Posts: 73
Joined: 12 Aug 2012 01:29
Location: Southampton, UK
Contact:

Re: Can I have a CP/M Console?

Post by AndyKey » 19 Oct 2015 22:43

fullcpm.sh
If no fullcpm.bat, could easily make one
{{{ Andy

User avatar
Crazyboss
Site Admin
Posts: 227
Joined: 09 Aug 2012 21:45
Location: Sweden
Contact:

Re: Can I have a CP/M Console?

Post by Crazyboss » 20 Oct 2015 02:04

Thanks :)

I found the memu directory actually had a fullcpm.bat :)

@echo off

set c=memu
set c=%c% -mem-blocks 36
set c=%c% -rom4 roms/boot-type07.rom
set c=%c% -rom5 roms/sdx-type07.rom
set c=%c% -mon-ignore-init
set c=%c% -sdx-mfloppy mfloppy/andy_sys.mfloppy
set c=%c% -sdx-mfloppy2 mfloppy/games.mfloppy
set c=%c% -mon-win-big -vid-win-big -snd-portaudio
set c=%c% %*
%c%

I dont know if there is a bug in the script but it boots cp/m but cant get access to the "games" floppydisk.

i tried to use a img. file (using cpmcbfs) I get only acess to the first partition. Even the .IMG file is a big as the sd-card.

I can list directory, but a tried to load a few files, and it freze up :(

I if possible I want to let memu see and work with the files in the MEMU directory. Using Memu in -sdx mode normaly have access to the files in the memu directory. (by the way, its funny when use a user dir, it lists the files from z->a)
//CLAUS - Webmaster at www.mtxworld.dk

User avatar
thewiz
Posts: 120
Joined: 12 Aug 2012 16:08

Re: Can I have a CP/M Console?

Post by thewiz » 20 Oct 2015 10:37

I think this disk is available from the latest Gamebase. Can't check at the moment but I do know it gives you a cpm prompt with the disk attached.
THIS is what Memotech is doing now.

Bill B
Posts: 162
Joined: 26 Jan 2014 16:31

Re: Can I have a CP/M Console?

Post by Bill B » 20 Oct 2015 13:46

It is not possible to have both a CP/M console, and directly access files in Windows / Linux folders.

The CP/M console mode needs to read the BIOS&BDOS from the initial sectors of the disk image. These are not present when accessing Windows or Linux folders.

To access the games, you need to mount a disk image with them on. Andy does supply one, but I don't have a copy of MEMU in front of me, and I don't remember the details.

User avatar
Dave
Posts: 740
Joined: 11 Aug 2012 18:16
Contact:

Re: Can I have a CP/M Console?

Post by Dave » 20 Oct 2015 13:49

"launch.py cpm.cfg" works for me :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Bill B
Posts: 162
Joined: 26 Jan 2014 16:31

Re: Can I have a CP/M Console?

Post by Bill B » 20 Oct 2015 14:08

If you use the fullcpm.bat file as listed, then the games should be on C:.

Are you able to do "dir c:"?. If not, you may need to configure the C drive. If I remember correctly, the command for that is "config b07,c07"

User avatar
Dave
Posts: 740
Joined: 11 Aug 2012 18:16
Contact:

Re: Can I have a CP/M Console?

Post by Dave » 20 Oct 2015 14:30

config b:07,c:07

(with colons)

Post Reply